Vi blev for nyligt bedt om at se nærmere på denne bamsekran. Det er en interessant maskine, fra en tid hvor elektronmekanik for alvor var begyndt at vinde frem. Automaten har desværre ikke været behandlet særligt pænt, så den halter i den grad. Men med denne slags tidlig elektromekanik skal man være varsom, da dele kan vise sig nærmest umulige at skaffe.

Hvad fejler patienten?

Hvis vi tager det fra en ende af.

1. Træværk / formicaplade er ved at gå op i limningen

2. Låse mangler, gevinstslisken og underligt hul

Der mangler låsetøj i maskinen. Både i lågen, samt i kassen i bunden hvor gevisten falder ud. Hvorfor denne skulle have en lås er dog uklart, men der er hul til en. Måske en slags håndtag har siddet der i stedet, inden nogle byggede den om med det hængselbeslag som er efterladt. Og ved siden af er et stort hul hvis formål også er uklart.

3. Krom og aluminium

Overfladerne er noget medtaget. Der mangler også nogle afslutningsstykker hist og her. Problemet er også at det lader til at enderne, hvor knapperne sidder, er en slags eloxeret aluminium. Dvs. at det ikke kan blive pudset op, da man så vil fjerne dele af overfladen. Hmm…

4. Spejl revnet

Det kunne man nok leve med, særligt da det bliver skjult af bamser når maskinen er fyldt. Men ærgeligt ikke desto mindre.

5. Kloen hænger kun fast i ledninger.

Det ser farligt ud. Ingen anelse om noget mangler eller hvad der et hændt for at den er endt sådan. Men noget siger mig at den ikke burde se sådan ud.

6. Det elektromekaniske

Sidste, men ikke mindst, er det elektromekaniske. Dette kan nok vise sig at være det største problem. Der er nemlig utroligt mange dimser og dutter. Ved færste øjekast virker standen af det elektriske faktisk nogenlunde hæderlig. Men nogle komponenter sidder løst. Et par stykker mangler og et potentiometer har ikke fat i noget på bagsiden.

Hvis vi antager at vi er utroligt heldige og det hele rent faktisk stadig virker (hvilket ikke er sandsynligt), skal vi stadig finde de manglende dele for at få automaten op og køre. Og det kan vise sig at være nærmest umuligt.

Konklusion

Vi må lige overveje om at det besværet værd at sætte denne automat i stand.