Inden vi kigger på den afsluttende artikkel omkring Pantomime automaten, synes jeg det kunne være sjovt med et kig på et andet projekt som vi arbejder på. Projektet omhandler, naturligvis, også en anden gammel automat. I modsætning til hvad vi plejer er der dog her IKKE tale om en “coin-op” maskine. Der er faktisk slet ikke møntindkast op denne automat. Der er tale om en gammel billetautomat – eftersigende fra Gloria biografen i København. Billetterne fulgte i øvrigt med til automaten, så deres udseende kan sikkert fortælle lidt om hvorvidt den rent faktisk har stået i Gloria Biografen inden vi fik den.

Her ses automaten rengjort. Den så IKKE sådan ud da vi fik den ind – men virkede helt fint. Ja, selv den originale pladenøgle til front-klappen fulgte med.

Automaticket billetautomat (2)

Selve automaten er relativt gammel og stammer ifølge flere kilder helt tilbage fra 1930’erne, hvor “AUTOMATICKET LTD”, ifølge flere kilder, producerede en række automater af netop denne model. Noget siger mig dog at den forhåndenværende er lidt nyere – jeg ville skyde den til slut 40’erne, start 50’erne. Yderligere research kan sikkert afdække dette, såfremt man skulle finde tid og lyst til det. I første omgang er interessen dog af mere praktisk karakter.

Automaticket billetautomat (3)Det er efterhånden et lille halvt år siden den blev købt. Tanken var at installere den i hjemmebiografen, sammen med anden gammel slikautomat – og således gøre oplevelsen komplet.

Vi har dog (udover tid) manglet noget af montere den i – en skranke, bardesk, reol eller lignende. Ved et tilfælde faldt jeg for nyligt over 2 af disse bogkasser/reoler til en rimelig penge.

De er ikke noget særligt, blot massive fyrretræsreoler med de korrekt mål til at huse en billetautomat af denne type.

Herefter var opgaven klar. Kassen skulle skæres til og der skulle falses ud til kanten.

Automaticket billetautomat (4)

Således passer automaten i trækassen, som fod i hose.

Automaticket billetautomat (6)Automaticket billetautomat (8)

Automaten kan bruges til 4 forskellige billetter – eller 4 af den samme slags om man vil. Man vælger antal, trykker på den store knap og billetterne kommer ud af åbningen i toppen, hvor en lille klinge skærer dem af, i det antal som billettøren havde valgt.

Automaticket billetautomat (5)

Der er kørt en del billetter ud af automaten gennem tiden. At dømme ud fra tælleren ved siden af hvor billetstrimmel er det hhv. 69882, 40884, 45707 og 19924. Forudsat at de ikke har rundet 100.000 mindst en gang vel og mærket… Og det er langt fra utænkeligt. Faktisk vil jeg påstå at det er meget sandsynligt.

Afslutningvis en lille demo.

En billetautomat – en sjov “lille” ting.