Da vi her den anden dag havde fingrere en Ultra automaten fra Bergmann, kom jeg til at tænke på at vi aldrig havde haft en ordenlig gennemgang af denne model her på siden.

Ja, okay – Vi skrev da kort om den da den landende, men fik faktisk gjort så kort proces, da den var et relativ god stand, at vi aldrig fik fulgt op med nogle artikler. Den kom dog til at virke 100% og blev tip-top.

Så jeg har netop tilføjet lidt flere billeder til galleriet og vil også her, kort, løbe hen over automaten, med en afsluttende video-demo.

Bergmann-Ultra-outside-6

Th. Bergmann & Co er en af de helt store inden for tysk spillemaskine produktion i midten af 1900-tallet. I 1950-1960’erne producerer de en lang række meget flotte velkonstuerede elektromekaniske spilleautomater. Ofte i flotte trækabinetter med indlæg i træet som her.

Bergmann-Ultra-outside-5

Nogle husker måske den Tivoli pantomime automat som vi havde under behandling for nogle uger siden. Den var baseret på et andet Bergmann kabinet, fra cirka samme periode som havde lignende detaljer.

Ultra modellen, som er fra omkring 1955, fungerer på mange måder ligesom de andre tyske automater fra bl.a. Wulff, hvor man skal have 3 tal i en given kombination, f.eks. 2-2-1 eller lignende. Ja, man brugte ikke så meget frugter, klokker og bars i Tyskland. For at starte automaten, indkaster man 25 øre….

Bergmann-Ultra-outside-2

…hvorefter automaten automatisk kører. Man kan så vælge at trykke på STOP knappen når den begynder at lyse (illusionen om at man kan påvirke udfaldet?), eller blot vente til at den første valse stopper af sig selv.

Dernæst stopper den tredje valse. Den kan man så starte igen hvis udfaldet ikke er brugbart. Her er det vigtigt at man kender automatens udbetalingstabel, da man ikke har tid til at kigge efter.

Afslutningsvis stopper den sidste valse og man får sin gevinst udbetalt – hvis da man er så heldig.