Det er skal ikke handle om automater det hele, meeeen det skal dog have en snert af tivoli og forlystelse over sig for at det egner sig til at blive bragt her på siden. Dette er et af disse, lidt anderledes, indlæg.

På et loppemarked, fandt jeg for nogle uger siden, en gammel Tombola tromle. Sælgeren, som jeg kendte fra tidligere, havde haft den til salg i noget tid og var derfor nu villig til at slippe den til en rimelig pris. Så den hoppede jeg naturligvis på. Alt hvad der lugter lidt af tivoli har interesse.

Tombola tromler ses indimellem til salg og jeg har før overvejet at købe en. Store røde tromler, med et håndtag i siden, som regel monteret eller del af et stativ af en art. De er ret almindelige og dukker op med jævne mellemrum. Det særlige ved netop denne tromle er dog størrelsen. Den er nemlig lille – cirka halv størrelse af en normal Tombola tromle, hvilket gør det betydeligt nemmere at finde plads til den. Endvidere er den både gammel og i pæn original stand – og så har både grafik på forsiden og et nydeligt, muligvis senere produceret (men stadig gammelt), træstativ til opstilling. Så alt i alt en meget charmerende ting, som jeg naturligvis ikke kunne stå for. Den passer jo så fremrangede ind sammen med vores andre spillerier og gøgl.

Tromlen havde dog sin småproblemer. Og intet køb uden lidt restaurering, naturligvis. Dels var lågen meget stram at åbne. Og så var den lidt skæv i aksen, således at den vaklede rundt når den blev brugt. Ligeledes var stativet delvist ved at falde fra hinaden …og ja, så var der ingen lodder med.

Så efter et par timers arbejde, samt køb af “Amerikansk lotteri” -lodder, var den klar til brug.

Herefter skulle vi så naturligvis prøve lykken.

I et amerikansk lotteri er der tal (typisk 1-100 eller 1-200) på alle sedler, samt et bogstav. F.eks. K 62. Teltholder har således skrevet en række numre og tal kombinationer op på vindertavlen, som er dem der giver gevinst. F.eks. 5 tal fra hver bogstav række (A, B, C, osv). Resten betragtes som nitter (selvom det ikke decideret står på loddet).

Hvem ham Gerhard Nielsen var og hvad der lå på adressen Oehlenschlægersgade 32 kan jeg ikke sige noget om – Ja, altså ud over at han givetvis udlejede Tombola tromler, naturligvis.