Den har stået og truet længe, den store gamle Wistoft cigarautomat. Der har været andre projektet som har optaget pladsen – og denne automat kræver en vis mængde frigjort plads. Men nu måtte det være.

Vi slæbte den derfor ind i værkstedet smed den op på “operationsbordet”; et rullebord midt i lokalet. I øvrigt uundværligt med et rullebord til sådanne restaureringer. Det går meget nemmere, hvis man frit kan vende og dreje automaten, mens man arbejder på den.

soeren-wistoft-automat-6-kolonner-inden-start-2

Så ligger patienten ellers der.

Lågerne

Trin 1 måtte være at få fjernet den højre låge fra fronten. Den venstre låge var jo allerede “faldet af”. Vi gik igang med at se nærmere på konstruktionen.

Lågen sidder monteret i siden vha. af en metalstang op og en anden ned.

soeren-wistoft-automat-6-kolonner-doerens-haengsler-2

Palerne/stængerne befinder sig inde i rammen. Hvis vi tegner det ind på billedet vil det se således ud:

soeren-wistoft-automat-6-kolonner-doerens-haengsler-2-1

Tager man et nærbillede kan man ane toppen af den ene metalstang. Se billedet herunder.

soeren-wistoft-automat-6-kolonner-doerens-haengsler-1

Ved at løsne skruerne i den ene ende, kan palen skydes ind mod lågens midte. Herefter kan lågen afmonteres. Det var nødvendigt at sovse den ind i olie og bruge en hammer + dorn, da de har det havde sat sig godt fast.

Varesliskerne

Da lågen var afmonterede kunne vi komme videre med at fjerne indmaden. Det første her, var at fjerne alle varesliskerne. Der er som sådan ikke noget hokus pokus i det. Det er bare 2 skruer til hver og så afsted.

soeren-wistoft-automat-6-kolonner-kolonner-og-bagplader-3

Det svære kommer først bagefter – nemlig når de skal sættes i igen. Hver sliske passer nemlig til skuffen og positionen i automaten. Så alt skal sættes korrekt sammen igen, hvis man vil undgå en masse efterjusteringer. Vi har derfor nummereret varesliskerne (med en sprit-tusch, både for og bag.

soeren-wistoft-automat-6-kolonner-kolonner-og-bagplader-2

Dybden af sliskernes bliver justeret med nogle skruer som er monteret i nogle skinner – fastgjort i kabinettet, i både top og bund.

soeren-wistoft-automat-6-kolonner-kolonner-og-bagplader-6soeren-wistoft-automat-6-kolonner-kolonner-og-bagplader-1

Disse skal monteres i samme afstand, hvis man ikke vil have bøvl med skufferne, når det hele samles igen.

Hold skruerne adskilt, således at du ved hvad hvor de skal sidde, når automaten atter skal samles.

soeren-wistoft-automat-6-kolonner-skruer-til-kolonner-sat-i-system

Og ta’ nogle billeder undervejs, så du nemt kan se hvad som hører til hvor.

soeren-wistoft-automat-6-kolonner-kolonner-og-bagplader-4

I øvrigt værd at bemærke: De underlige gullige plader som ses på billedet, tjener ikke noget praktisk formål. De ses ofte slet ikke i automater af denne type. De er monteret således at man ikke kan kigge ind mellem varesliskerne. Så altså – dekorativt. En detalje som vi vil overveje at beholde.

soeren-wistoft-automat-6-kolonner-kolonner-og-bagplader-5

Da de var fjernet, kunne vi komme til møntrøret, som var stoppet til. Hvad vi ikke vidst var med hvad. Det viste sig at være gamle 25 ører. Ja, okay – det er der for såvidt ikke noget overraskende i. Det overraskende var hvilke 25 ører…

Det var nemlig 6 zink 25 ører fra anden verdenskrig, samt 2 som var ældre endnu. Noget kunne derfor tyde på at automaten måske slet ikke har været i brug siden slut 40’erne. Det ville være mærkeligt hvis den skulle være “jammet” engang i 80’erne, med 8 mønter fra 1945 og bagud… Så ville der have været nogle nyere mønter imellem.

soeren-wistoft-automat-6-kolonner-gamle-25-oere-fundet-i-automaten

Den er også i virkelig god stand indvendig, omend især voldsomt støvet. Så en del af forklaringen kunne være, at den slet ikke har været i brug de seneste 60-70 år. Selvom det synes utroligt.