Den roterende midte

Automatens kerne er bogstaveligtalt en cylinder som roterer rundt om egen akse. Der er 4 rum per niveau og 8 niveauer i alt. Dvs. plads til 32 prrodukter. Nogle af rumdelerne er dog sat forskelligt, for at gøre plads til større og mindre produkter.

Automaten fungerer ved at man drejer på håndtaget for at rotere kernen, således at man kan se de forskellige produkter. Når man ser noget man gerne vil købe, putter man penge i automaten og trækker varen. Håndtaget på fronten roterer kernen af automaten,via et stort tandhjul i den ene ende, samt et ophæng.

Malingen drysser af

Et større problem med denne automat, viste sig at være malingen af de indvendige dele, som første øjekast så hæderlig ud, men ved nærmere inspektion viste sig at drysse af i store flager. Så vi måtte igang med en større afrensningsopgave.

Lyset i automaten

Automaten indeholder en tværgående metalstang, hvorpå en række E14 porcelænssokler er monteret. Dette er faktisk en løsning man benyttede sig af meget, inden lysstofsrør blev normen.

Ledningen mellem disse sokler er totalt mør, så den bliver udskiftet. Ligeledes gør pærene. Der er jo ingen grund til at have glødetrådspærer i idag – det skaber bare problemer da de afgiver en hel den del varme. Endvidere må vi jo hellere komme af med denne lumre pære 😲😂…

Det mekaniske

En central del af automatens funktion er den “motor” som får automatens cylinder til at dreje rundt. Denne fik vi vristet ud af automaten. Nemt var det ikke. Jeg tror ikke at man have forestillet sig at denne skulle afmonteres igen da man byggede automaten. Men det skulle den nu altså… For den virker ikke.

Det er stadig lidt et mysterium præcist hvordan denne virker. Men idéen er en spolefjeder der trækkes op og udløses så efterfølgende så tromlen svinges rundt.

I samme omgang fik vi se på de resterende elementer i automaten – og de minder på mange måder om andre tilsvarende maskiner. Der er noget møntindkast og nogle fjedre og arme til lågerne, samt nogle metalstænger som sikre at man kun kan åbne 1 låge ad gangen.

Det hele blev skilt ad til sidst…

Kabinettet reses af og males

Et godt tip til når man skal male den slags ting er at lave “dækplader” i pap/papir som kan sættes ind der hvor man ikke ønsker at malingen skal ende.

Lidt blandede billeder at kabinettet…