På et loppemarked her i weekenden, lykkedes det mig (utroligt nok) at finde både Havana Folio cigar og Marietta cigarillos æsker – MED indhold! De var ikke helt billige, men til gengæld i nærmest perfekt stand. I øvrigt tak til Nils fra gamledaaser.dk for at pege mig i den rigtige retning, hvad angår disse pakker.

E. Nobel cigarillos og cigarer. Havana og Marietta (2)

Så nu kan det næsten ikke blive mere autentisk. Det skulle dog lige være at montere automaten udendørs på siden af en gammel garage…Okay, så lad gå! Vi gør det!

Wistoft cigarautomat final demo (3)

Vi har også etableret lys i maskinen. Da maskinen oprindeligt blev produceret kunne den fåes med elektrisk lys – for en merpris. Om der har været lys i netop denne automat engang, vides ikke. Men vi synes bestemt at det hører sig til.

Wistoft cigarautomat final demo (10)

Vi tog en porcelænsfatning og monterede denne på et beslag, på omtrent samme måde som man ville have gjort det fra fabrikkens side. Vi bruger dog her en moderne elsparepære da den bruger betydeligt mindre strøm og, måske mere vigtigt, udvikler langt mindre varme.

Nu hvor automaten er monteret på en væg, kunne vi i samme omgang montere pengekassen. Denne har vi ikke tidligere haft vist her på siden. Automatmodellen har nemlig en lidt underlig, men ikke enestående, konstruktion hvor pengekassen faktisk sidder uden for automaten.

Ud over det lidt spøjse sikkerhedsmæssige valg, betyder det at automaten faktisk ikke kan stå på et bord, når pengekassen er monteret, da den stikker ud under kanten. I alt fald ikke stabilt, selvom den teknisk set kan stå – er det noget vaklende.

Søren Wistoft cigarautomater står på pengekasse

Den skal derfor hænge på en væg, hvis man vil demonstere den til fulde.

Wistoft cigarautomat final demo (7)

Pengekassen, som består af 1 cm tykt støbejern, er nærmest oversikret. I den ene side sidder en hængelås. I den anden side en lås magen til dem som sidder i lågen.

Wistoft cigarautomat final demo (8)

Prikken over i’et er dog en låsepal, som går ned og fastlåser møntkassen inde fra automaten. Man kan derfor ikke afmontere kassen, selvom man har låset begge låse op, førned man åbner frontlågen og trækker op i palen. I øvrigt ikke ulig vekselautomaten som vi så på for et års tid siden.

I videoen som følger kan man se automaten 100% up-and-running. Vi havde under optagelserne fyldt slik i, da det virker som den mest brugbare nu til dags, hvor efterspørgslen efter cigarillos nok er for nedadgående.

Marietta og Havana Folio

Afslutningsvis vil jeg lige vende tilbage til de original pakker. For selvom de ikke var i automaten da vi optog videoen ovenfor (Vi havde netop indstillet den til slikpakkerne og gad ikke stille den tilbage til de originale pakkestørrelser for at optage filmen), så hører de sig til.

6 Pakker Marietta og 2 Pakker Havana Folio, begge produceret af E. Nobel. Disse pakker – stammer sikkert fra omkring 1930-1950’erne. Det er svært at sige da de givetvis blev produceret i mange år.

Jeg kan her vise hvordan disse så ud, samt deres indhold. Information som ellers ikke er til  at opdrive på nettet. Her med bagsiden opad.

E. Nobel cigarillos og cigarer. Havana og Marietta (3)

På Marietta pakkerne kan må på bagsiden læse en længere salgstale:

Efter mange Aars Forsøg paa Fremstilling af Cigarillos med et Saa ringe Nikotininhold, som var muligt, uden Tab af Tobakkernes naturlige Kvalitet og Fylde, er det ved Fabrikationen af MARIETTA CIGARILLOS lykkedes at naa et fuldt tilfredsstillende Resultat. Hals og Svælg generes ikke ved Rygningen, og ogsaa Damer vil derfor sætte Pris paa denne meget lette og dog fine Cigarillos. E. NOBEL

Ja, tænk at selv “Damer” kunne ryge den slags ;) Selvom det efterhånden vel er tvivlsomt om “Hals og Svælg” går fri, nu hvor de helt tørre og nærmest antikke.

E. Nobel cigarillos og cigarer. Havana og Marietta (4) E. Nobel cigarillos og cigarer. Havana og Marietta (1)