Så kom turen til en af de store opgaver på denne restaurering: Kabinettet. Selvom det er en ret lille ting, som ved første øjekast lader til at være i nogenlunde – er der alligevel for mange problemet med det, til at det er noget vi kan arbejde videre med. Fundamentet skal jo være i orden.

Så lad os dykke ned i det og tage problemer fra en ende af.

Manglende kastlister

Først skulle der fabrikeres sidelister. disse manglede helt. Rammen skulle derfor skilles ad. De manglende sidelister fabrikeret – og det hele indfarves som kassen.

Lågen rettes op

Lågen sad meget skævt i kabinettet. og skal rettes op – derfor justeringsplader i bunden hvor der skal indsættes et stykke passende træ, for at minimere gabet.

Låsen laves

Og der monteres et originalt gammelt fransk låseblik i messing.

Toppen rettes ud

Dette var et større projekt og kan ikke gøres uden at skille kabinettet ad. Det gav os også mulighed for at lave bagpladen, som ikke var monteret pænt – men nok om det. Således så toppladen ud da vi tog den af…

Vildt skæv. Og da det er 100 år gammelt egetræ, sten hård. Den giver sig overhovedet ikke. Så efter mange overvejelser besluttede vi os for at gå drastisk til værks. For rettes op, det skulle den.

Vores plan, var at fræse nogle riller på undersiden af pladen, således at den kunne bøjes tilbage på plads. I rillerne skulle naturligvis limes nogle kiler som så kunne holde den på plads.

Men det var ikke uden en lille klump i halsen at vi tog overfræseren frem.

Men det lod til at lykkes. Vi fik da presset det hele på plads og spændt fast i 48 timer således at limen kunne blive gennemtør.

Her er det naturligvis vigtigt at man benytter metal afstandsstykker (som trælim ikke binder på), således at man ikke limer andre ting fast på pladen.

Vi valgte herefter at finére bunden. Man kommer ikke til at kunne se dette, med mindre man kigger ind og op i automaten, men alligevel skal være ordenligt.

Efter lidt mere tilpasning kunne den komme tilbage på kabinettet.

Ikke helt tosset. Så skulle den bare bejdses og lakeres igen, så den falder naturligt ind med resten af kabinettet.

Det manglende træornament

Ja, og så manglede træornamentet som altid pryder den slags kasser. Hvis man ser efter vil man også kunne se der hvor dyvlerne til det gamle ornament har siddet.

Heldigivis lykkedes det at skaffe et tilsvarende fra en antikkvitetshandlers kælder. Så var det jo bare at få det monteret.

Det gør rigtig meget for kassens udtryk at dette bliver genskabt.

Det manglende hjørne

Der manglende som tidligere nævnt også et hjørne.

Det gør der så ikke mere.

Det var efterhånden også det hele. Nu er træværket tilbage på plads. Det var en større omgang. Dejligt når tingene er i orden. Det var aldrig blevet godt uden disse tiltag.

Næste gang kan vi komme videre med spillemekaniken.