Turbon møntindkast konverteret til 2 kroner (7)

Det er sjovt med gamle automater – i særdeleshed hvis man kan bruge dem. Derfor ønsker man nogle gange at konvetere dem til at kunne tage imod nutidens mønter – særlig vareautomater, hvor man jo har en reel udgift hvis “vennerne lige trækker en lille pose vingummi” eller tilsvarende.

Her står man så over for et moralsk dilemma: Vil man foretage ændringer til automaten eller holde den 100% “as is”? Min holdning er at hvis kan tilpasse automaten til at tage andre mønter – og dermed gøre den mere brugbar, så gør det endelig. FORUDSAT at man ikke skader automater på en måde hvorved man ikke vil kunne konvertere den tilbage*, skulle det blive aktuelt.

*) Faktum er at de fleste maskiner enten stammer fra udlandet – og derfor allerede er blevet konveret til danske mønter – Eller at de tidligere i deres liv er blevet tilpasset en eller flere gange.

Ofte har denne type automat indbyggede mekanismer hvorved man kan indstille den, til at tage andre eller flere mønter. Særligt for mønter som ligner i størrelse, plejer det ikke volde de store problemer at konvere møntindkastet – selvom man indimellem bliver overrasket over hvor præcis man skal være ift. at få det til at fungere optimalt. Der kan være tale om et beslag som skal flyttes en kvart millimeter og eller ned.

Møntindkastet

Møntindkastet i maskinen er relativt almindeligt. Hvis vi ser nærmere på de enkelte dele er de som følger…

Turbon-møntindkast-konverteret-til-2-kroner-diagram02

  1. Møntstørrelse kontrolplade. Er mønten for lille vil den falde ud og lande i gribearmen vist her som nummer 3. Er mønten for stor, vil den side fast.
  2. Magnet. Tjekker om den er magnetisk (hvilket mønter normalt IKKE er).
  3. Gribearm. Her bliver mønten holdt fast, hvis den ikke bliver godkendt, indtil armen (#5) aktiveres.
  4. Hultjek. Tjekker om der er hul i mønten. Er der hul i mønten vil den blive afvist.
  5. Returarm. Denne arm aktiveres af knappen på fronten. Hvis et mønt sidder fast vil denne åbne mekanismen op hvorefter mønten vil falde ud i retur-mønt-skuffen.
  6. Møntindkast.

For at få det til at virke med nye 2 kroner, som er cirka 0,8 millimeter mindre en de gamle 1 kroner, vil følgende ændringer skulle foretages: 1) Møntstørrelse kontrolplade skal flyttes lidt ned. 2) Hultjek skal fjernes.

Mønttælleren

Her ses mønttælleren. Den kan indstilles til at tage et forskelligt antal mønter ved at flytte en bar/pal. Ligeledes kan den finjusteres således at møntstørrelsen tages i betragning. Den er lidt sensibel og skal indstilles præcist for at virke optimalt.

Turbon møntindkast konverteret til 2 kroner (5) Turbon møntindkast konverteret til 2 kroner (4) Turbon-møntindkast-konverteret-til-2-kroner-diagram01

  1. Her ses palen som mønterne lander på. Placering af denne vil have betydning for hvor mange mønter maskinen tager.
  2. Finjustering af møntstørrelse. Denne skal justeres i den aktuelle situation for kompensere for den lidt mindre møntstørrelse (1 krone -> 2 krone).

Indkast og skilt

Til sidst skal skiltet afspejle af den nu tager 3 x 2 kroner. Heldigvis kan man nemt vende skiltet om. På bagsiden, som er blank, kan man påtrykke den nye værdi. En god løsning som gør det let at rulle tilbage til original, skulle det blive aktuelt.

Turbon møntindkast konverteret til 2 kroner (1)

Der færdig resultatet er dog ikke klar – så det må vi tage med i en senere artikkel.