På de fleste ældre automater er valsebåndene lavet af papir / pap, men med særligt gamle automater af en vis kvalitet, som stadig har de originale valsebånd, kan man være heldig at se valsebånd i metal. Blik med litografisk tryk. Som på et gammelt blikskilt. Hvis standen på disse bare er nogenlunde hæderlig, er det altid værd at bevare dem, frem for at udskifte dem med reproducerede papirbånd.

Som udgangspunkt er der tale om en spillemaskine. Hvis man ikke kan aflæse symbolerne, kan man ikke spille. Og så er det jo ligegyldigt om det er de original valsebånd eller ej. Det det også fungerer i praksis.

Heldigvis var båndene på denne maskine i ret fin stand, dog med nogle ridser hist og her (sikkert fra en skruetrækker når teltholder liiiige har skulle lave en hurtig reparation og værktøjet smutter). Og så har den nogle huller fra en gammel blombering, hvilket man gjorde for at sikre sig at valsebåndene ikke bliver skifter efter maskinen bliver efterset.

Men bestemt værd at redde. Det kræver dog én ting. De skal kunne afmonteres. Vi har nemlig behov for at renovere dem en smule – og endvidere skal valsekanterne males, hvilket bliver noget skidt med båndende monteret.

Det lykkedes heldigvis også, når blot man går forsigtigt frem. Vi fandt det nemmest af løsne dem hele vejen rundt – og så montere tromlen i en skuestik, således at man kunne trække dem ud. Det er ellers en relativ svær øvelse, hvis valserne ikke er låst fast.

Og som det ses, gik det godt.

De kan nu rettes ud, rengøres, få foretaget mindre reparationer – samt blive polerede, således at de kommer til at stå tip-top – men stadig autentiske og med patina.

Som en lille afsluttende bemærkning, kan man også finde “snyde” plomberinger i denne på skiverne som lader udbetalingen ske.

Det passer dog med de originale valsebånd. Så måske bare en tidlig tilpasning. Hvem ved. Vi lader dem sidde i.