En af de helt store poster i denne restaurering er skjoldene på fronten. Det er meget detaljerede og består, oprindeligt i alt fald, af en masse detaljer, i forskellige farver – herunder en “guld”-belægning.

Og når man starter med dette som udgangspunktet:

… er der lang vej hjem.

Rol-A-Top har nogle helt specielle farver. Gul, Rød og Blå. Og det er vigtigt at, særligt den gule, bliver den helt rigtige nyance. Ellers ser det bare forkert ud.

Først skulle alt det gamle maling dog af, for at få alle detaljerne frem. Maling man bare ovenpå, vil en del af detaljerne i blandt andet mønterne, gå tabt efter den bliver maling 2-3 gange mere. Vi startede med Nitromors. For at se om det overhovedet havde en effekt, startede vi med et lille hjørne af det øverste frontskjold.

Og ja, det virkede faktisk nogenlunde. Som man kan se hvis man zoomer lidt ind, bobler malingen op, og er derefter til at skrabe af.

Desværre er det ikke så nemt på en ikke plan overflade at skrave malingen af. Og man vil jeg heller ikke ødelægge strukturen i mønterne. Så det er noget med at bruge en hård nylonbørste eller tilsvarende.

Efter nogle timers arbejde var vi igennem det først lag maling. Det gjorde at en del af de oprindelige gule farve og andre underlige farver kom til syne. Vi måtte dernæst afsyre det i et bad med kautisk soda. Her skal man dog passe på med støbninger som disse, da det kan være en hård omgang for metallet. Det fjernede en del yderligere lag af maling.

Vi havde nu nogle skjolde som så helt forfærdelige ud. Men det er alt sammen en del af processen. Desværre havde malingen bidt sig fast i alle roller og sprækker.

Så der lå en del timers arbejde i at sidde med en skalpel og gå den efter.

Vi besluttede os derfor for at glasblæse den, som sidste trin i processen. Det havde aldrig gået inden den var blevet afsyrret, da malingen var for tyk og sad for godt fast, men det fungerede glimrende, nu hvor det sad fast i flager som skulle brækkes fri.

Glasblæsning har dog den bivirkning at det hele bliver mat. Så der ligger en større poleringsopgave i at få rammer og kanter blanke igen. For de steder som skal males betyder det ikke noget, da det alligevel har sin egen struktur.

Så vi skulle til det. Den store maleropgave. Vi besluttede os for at starte med guldet. Om det gjorde det sværere eller nemmere, kan jeg ikke rigtigt vurdere. Det er altid besværlig at male, når der er flere farver indvolveret. Så gør det som man føler for.

Guldet skal ligne en forgyldning. Det skal fremstår pænt, med den rigtige “guld” glød og naturligvis blankt. Vi var igennem 5-6 forskellige guldmalinger inden vi endnu med at finde den rigtige. Faktisk var det slet ikke den dyreste som var den bedste, men faktisk en af de billigste – guld malingen fra Harald Nyborg, af alle steder. Så vi jeg ved at det vist nok Motip som står bag malingen, hvilket nok er en del af forklaringen.

Vi sprøjtede lidt maling ud i låget på spraydåsen og gik i gang med en pensel. Det skal duppes ind i alle hjørner og kroge af flere gange. Da spraymaling er særdeles tyndt, går det faktisk rimelig let – og fjerner ingen af strukturere i mønterne, hvilket ikke er uvæsenligt.

Og dernæst fik bundskjoldet samme tur. Da skjoldet og malingen var blevet poleret op (hvilket nemlig er svært at gøre ordenligt efter det er malet færdigt), så det således ud.

Jaja, nu begynder det at ligne noget.

Så kunne vi komme videre med malerprocessen. Det var en lang sej process, som krævede mange, mange lag af maling lagt i by-hand, en farve ad gangen.

Efter cirka 20 timer, alt i alt. Så skjoldende således ud:

Det endte med at blive præcist som vi havde håbet på. Rent visuelt har den et meget bombastisk udseende – men det er nu engang sådan den har set ud oprindeligt.

Det bliver spændende at se skjoldene monteret, på det nu også flotte kabinet.